Blog

De middagdip en wat er tegen te doen

De middagdip en wat er tegen te doen

Wat te doen tegen een middagdip.

Je hebt de hele ochtend al lekker door gekacheld en een hoop werk verzet, maar zo rond het middaguur begin je in te dutten en merk je dat de energie langzaam verdwijnt. Wat kan de oorzaak zijn en wat kan je doen om er zo goed mogelijk doorheen te komen? In dit artikel geven wij tips tegen je middagdip!

Maak gebruik van de juiste voeding.

Voeding is niet alleen voor de energie van groot belang, maar voor veel meer lichaamsprocessen. Door de juiste voeding, tijdens bijvoorbeeld de lunch, tot je te nemen kan dat voorkomen dat je een uur later in begint te dutten. Denk hierbij aan snelle koolhydraten in bijvoorbeeld wit brood, witte rijst, wraps, frisdrank en/of een vers sapje. Hierdoor heb je een snelle suikerpiek, maar ook weer een grote dip in de suiker. Dit zorgt ervoor dat je moe en loom aan voelt en even wilt liggen. Door deze snelle suikers te vervangen met langzame suiker wordt dit voor een groot deel al voorkomen. Als je het helemaal goed wilt doen combineer je een koolhydraatbron ook met een eiwit en/of vetbron om zo de suikerpiek nog meer te minimaliseren. Zo kan je bijvoorbeeld een volkoren boterham met een mager broodbeleg als kalkoenfilet nemen. Dit zal ervoor zorgen dat je langer vol zit en een minder grote suikerpiek hebt. Dit resulteert weer in meer energie.

Word actief

Als je een groot deel van de dag al inactief doorbrengt, bijvoorbeeld op kantoor, dan kandat er juist voor zorgen dat je moe begint te worden ’s middags. Probeer daarom juist de activiteit op te zoeken. Ga bijvoorbeeld na de lunch even een blokje om. De frisse lucht en het (zon)licht geeft het lichaam nieuwe energie. Daarnaast wil je je lichaam overdag zoveel mogelijk blootstellen aan natuurlijk licht om zo de natuurlijke processen te blijven stimuleren.

Geef er aan toe

Uit onderzoeken is daarnaast ook gebleken dat het ook in het menselijk ritme zit dat we ’s middags moe worden en dat een powernap ’s middags juist geen kwaad kan en meestal zelfs goed doet. Houdt er echter wel rekening mee dat een powernap niet twee uur lang slapen op de bank is. Zo liet een studie van NASA zien dat een powernap van maximaal twintig minuten je energie terugbrengt, waardoor je weer de rest van de dag door kan.  Je wilt namelijk uit je slaap raken voordat je in je REM slaap beland. Want als je in je rem slaap wakker wordt, kom je er alleen maar vermoeider uit dan toen je erin ging. Zet dus een wekkertje op twintig minuten en powernappen maar!

Conclusie

Zo zie je dat elk mens er wel last van heeft, maar er goed op ingespeeld kan worden met voeding en beweging. Mocht je af en toe echt behoefte hebben aan wat rust, neem dan die goed verdiende powernap om zo weer snel terug op niveau te komen.

Related Posts

Geef een reactie