Uncategorized

Drie vergeten tips met betrekking tot afvallen.

Stel je voor: je bent bezig af te vallen, let op de voeding sport regelmatig en bent al 2 kilo afgevallen. Maar dan van de ene op de andere dag blijft je gewicht hangen en gaat er niks af of bij. Waaraan kan dat onder andere liggen? Er zijn vele mogelijkheden. Hieronder heb ik er 3 uitgelegd die vaak worden overzien worden, maar waar toch veel winst valt uit te behalen.

1 SLAAP

Tijdens je slaap vinden er veel processen plaats die bijdragen aan een gezonder gewicht. Zo is uit een studie gekomen dat toen de deelnemers maar 4 uur slaap kregen, in plaats van de aangeraden 8 uur, ze de dag erna gemiddeld 559 kcal extra aten. Ook blijkt er uit onderzoeken een verhoogd risico op obesitas, hart en vaatziekten en diabetes.

Volgens het circadian rhythms is naar bed gaan tussen 9 en 11 ’s avonds optimaal en op te staan tussen half 7 en 8 uur ’s ochtends. Zo krijg je een gemiddelde van 8 uur slaap in de nacht. Wat weer bijdraagt aan een gezonder gewicht en ook gezondere levensstijl.

2 STRESS

Stress van korte duur kan ons lichaam veelal prima aan, maar is deze stress langer aanwezig of zelfs chronisch verhoogd dan lijdt dit tot onder andere gewichtstoename. Dit komt omdat een verhoogd cortisol niveau er onder andere voor zorgt dat ook insuline wordt verhoogd. Dit zal in het lange termijn zorgen voor diabetes en hart en vaat ziekten. Ook zie je bij mensen met een verhoogd cortisol niveau dat er voornamelijk rond het buikgebied vet wordt opgeslagen.

Hoe verlaag je stress? Hoor ik je denken. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Maar uit onderzoek is onder andere gebleken dat ook slaap hier weer een grote rol inspeelt en ook sporten/bewegen/training. Maar stressreductie is voor elke persoon anders aangezien elke persoon ergens anders stress van ervaart. Zoek de bron van de stress en pak deze aan.

3 TRAINING

Veel mensen pakken naast de voeding ook het sporten op en dat is natuurlijk top! Elke beetje beweging helpt mee, maar er is bewegen en trainen met een doel en resultaat als gevolg. Veel mensen trainen verkeerd voor het door hun gestelde doel wat ze willen behalen. Zo gaat uren lang op een cardio apparaat niet helpen om je binnen 12 weken 5 kilo te laten afvallen. Zo is er uit een studie gebleken waarbij ze een groep voeding lieten aanpassen en cardio lieten doen en een groep die voeding had aangepast en krachttraining deed gebleken dat de groep die krachttraining deed meer spier waren aangekomen en meer vet hadden verloren dan de cardio groep.

Conclusie

Conclusie; Optimaliseer je slaap wat ook gaat helpen bij stress beperking en ga eens de slag met krachttraining. Mocht je niet weten waar te beginnen met de krachtraining. Zoek dan iemand met meer dan voldoende ervaring op dit gebied. Die weet hoe je de juiste programma’s schrijft en je hierbij kan helpen de juiste uitvoering te doen.